Sıkça Sorulan Sorular

Çelebi Programı hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilir, sorularınızı bizlere iletebilirsiniz.

  • Çelebi Programı nedir?

    Çelebi Programı Almanca, Çince, Farsça, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça dillerinde hazırlık eğitimi alan anadolu imam hatip lisesi öğrencilerine yönelik bir kişisel gelişim ve eğitim programıdır. Program kapsamında öğrenciler çeşitli tahliller, etkinlikler, buluşmalar, geziler ve kamplara katılarak kendilerini geliştirme imkanı bulurlar. 

  • Çelebi ne demektir?

    Çelebi görgülü, bilgili, olgun, münevver kimse demektir. Ayrıca Çalap kelimesinin Türkmen dilinde Allah'ın isimlerinden biri olduğu Çalabi/Çelebi kelimesinin de Allah'a bağlı, Allah'a mensup kimse anlamına geldiğine dair görüşler de vardır. Bu hasletlere sahip olmak amacıyla çıktığımız bu yolda program ismi "çelebi" konulmuştur.

  • Çelebi Programı ücretli mi?

    Program kapsamında düzenlenen tüm etkinlik ve buluşmalar ücretsizdir.

  • Çelebi Programı'nda burs veriliyor mu?

    Çelebi Programı öğrencileri 9 aylık eğitim bursu almaktadırlar. 

  • Çelebi Programı'nda düzenlenen yurt dışı gezisi nedir?

    Çelebi Programı kapsamında gerekli şartları yerine getiren öğrenciler için program süresince bir kere öğrendikleri dilin konuşulduğu ülkeye bir haftalık kültürel bir gezi düzenlenir.

  • Çelebi Programı'nda ne gibi faaliyetler düzenlenir?

    Programın bel kemiğini kitap, film, belgesel ve okuma parçası tahlilleri oluşturur. Öğrencilerimiz bu buluşmalarla önce kendi medeniyet ve kimliklerini keşfe çıkarlar. Daha sonra öğrendikleri dilin konuşulduğu bölgeler hakkında fikir sahibi olurlar. 
    Bunun yanında şehir içi ve şehir dışı gezilerle birlikte öğrencilerimiz gezerek öğrenirler. Seminerler ve tematik buluşmalarla öğrencilerimiz değerli isimlerle bir araya gelirler. İlgili dili bilen, alanında uzman hocalarımızın tecrübelerinden yararlanırlar.
    Uluslararası öğrenci buluşmalarında öğrendikleri dilleri yabancı öğrencilerle pratik yapma fırsatı bulular. Kamplar ve genel etkinliklerle de kardeşlik köprüleri kurarlar.

  • Çelebi Programı hangi kurumlar tarafından yürütülür?

    Çelebi Programı MÜSDAV (Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı) ve MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından icra edilir.

  • Çelebi Programı'nın işleyişi nasıldır?

    Program kapsamında öğrenciler yaklaşık 15'er kişilik gruplara bölünür. Her gruptan bir üniversiteli mentör sorumlu olur. Gruplar ayda iki kez olmak üzere çeşitli tahliller, buluşmalar, etkinlikler ve geziler düzenlerler. 

    Program içerikleri danışma kurulu tarafından program temasına, hedeflerine ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre belirlenir. 

    Çelebi buluşmalarına düzenli katılan, içerikleri özveri ile takip eden öğrenciler programa devam ederler ve bir sonraki kademeye geçmeye hak kazanırlar.

  • Çelebi Programı'na nasıl kayıt olunur?

    Çelebi öğrencisi olmak için ilgili dil proje imam hatip okullarının hazırlık sınıflarına kayıtlı olmanız gerekmektedir. Eylül- Ekim aylarında Çelebi kaydı ile ilgili gerekli bilgilendirmeler program sorumluları ve okul idarecileri tarafından öğrenci ve velilere iletilir.

  • Çelebi Programı'na devam koşulları nelerdir?

    Çelebi Programı'nda her sene yapılan değerlendirmeler sonucu;
    buluşmalara en az %80 oranında katılım sağlayan,
    buluşma materyallerini özveri ile en az %80 oranında takip eden,
    Çelebi kapsamında verilen dönem ödevlerini yerine getiren,
    koordinatörler ve mentörler tarafından verilen sorumlulukları yerine getiren,
    öğretmen, mentör ve koordinatörleri tarafından programa devam etmesi yönünde görüş birliği bulunan,  
    öğrenciler programa devam etmeye hak kazanırlar.

  • Yurt dışı gezisine katılım koşulları nelerdir?

    Çelebi öğrencilerinin yurt dışı gezisine katılım hakkı kazanabilmeleri için bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar öğrenci Çelebi Programı'na kayıt olurken kendisine açıklanır. Genel olarak;
    - buluşmalara en az %80 oranında katılım sağlamaları
    - materyalleri özveri ile en az %80 oranında takip etmeleri
    - mentör ve korodinatörlerinin verdikleri ödevleri yerine getirmeleri gerekmektedir.
    Bunun yanında yurt dışı programının şartları ve kontenjana göre diğer şartlar programa kayıt aşamasında öğrencilere aktarılır.