Anadolu imam hatip liselerinde teknoloji, kültür sanat ve dil projeleri gibi birçok farklı program uygulanmaktadır. Aynı zamanda çeşitli programlara yönelik kurumlar tarafından kaliteli projeler de yürütülmektedir. Tercih sürecindeki öğrenci ve veliler ise hem okullar hem de projelere dair araştırmalarını sürdürmektedir.
Anadolu İmam Hatip Liselerinde uygulanan programlardan biri farklı dillerde yürütülen dil proje sınıfları.
Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV), Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile iş birliği içerinde dil proje sınıflarında okuyan öğrencilere destek amacıyla 2020 senesinde Çelebi Programı’nı başlattı.
Çelebi Programı Almanca, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Japonca dillerinde hazırlık eğitimi alan imam hatip lisesi öğrencilerine yönelik 4 senelik bir kişisel gelişim ve eğitim programıdır. 2020 senesinde sınırları aşan yolculuğuna başlayan Çelebi Programı 4. Senesini geride bıraktı. 2024-2025 eğitim öğretim döneminde ise yeni Çelebi’lerini bekliyor.
Çelebi Programı’nda imam hatip şuurunun ve kardeşliğinin pekişmesi, öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel alanda kendilerini geliştirmeleri, öğrendikleri dilleri ülkesi ve İslam’ın barış mesajını taşımak için kullanan kaliteli nesillerin yetişmesi hedefleniyor. Bu hedefle öğrenciler ayda iki kez üniversiteli mentör ve grup arkadaşlarıyla birlikte çeşitli buluşmalar gerçekleştiriyorlar.
Çelebi Programı’nda öğrencileri neler bekliyor?
Çelebi Programı kapsamında program amaçları ve öğrenci ihtiyaçları doğrultusunda danışman hocalarımız ve koordinasyon ekibi tarafından hazırlana bir müfredat ve çeşitli buluşmalar öğrencileri bekliyor.
Öğrenciler “medeniyet, dil, kültür, tarih ve coğrafya” kavramları hakkında kendilerini geliştirmek, kendi kimliklerini ve medeniyetlerini keşfetmek, öğrendikleri dilin konuşulduğu bölgeler hakkında fikir sahibi olmak ve derinlikli bir dünya tasavvuruna sahip olmak için film ve kitap tahlilleri gerçekleştiriyorlar.
Medeniyet ve kültürlerini yakından keşfetmek ve gezerek öğrenmek amacıyla şehir içi geziler gerçekleştiriyorlar.
İlgili dil bilen, alanında uzman, yurt dışı tecrübesi olan örnek isimlerle tematik buluşmalar gerçekleştiriyorlar. Öğrendikleri dili ülkeleri ve İslam için nasıl kullanabileceklerine yönelik farklı bakış açılarına sahip oluyorlar.
Uluslararası öğrenci buluşmaları ile öğrendikleri dili pratik etme ve kültürlerarası arkadaşlık köprüleri kurma fırsatı buluyorlar.
Kamplar ve butik etkinliklerle birlikte de hem eğleniyorlar hem öğreniyorlar.
Çelebi Programı nasıl yürütülüyor?
Program kapsamında öğrenciler 9 aylık eğitim bursu alıyorlar. Öğrencilerin buluşmalara devam oranı ve materyal takip oranları mentör ve koordinatörleri tarafından sistematik bir şekilde takip ediliyor. Belirli aralıklarla verilen dönem ödevleri ile birlikte öğrencilerin program içeriklerine daha hakim olmaları, kendilerini araştırma ve yazma konusunda geliştirmeleri hedefleniyor.
Program şartlarını yerine getiren öğrenciler bir sonraki kademeye geçmeye hak kazanıyor. Bunun yanında belirli kontenjan dahilinde şartları sağlayan, dil seviyesi iyi, görevleri yerine getiren Çelebi’ler öğrendikleri dilin konuşulduğu bir ülkeye kültürel ve sosyal bir geziye gitmeye hak kazanıyor.
Peki Çelebi Programı hangi okullarda uygulanıyor?
Çelebi Programı’na nasıl kayıt olunuyor?
İlgili okulların ilgili dil hazırlık sınıfına yerleşen öğrenciler Çelebi Programı’na kayıt olabiliyor. Bu kapsamda Eylül-Ekim aylarında program koordinatörü program şartları, program kayıt aşamalarını okul idarecileri, öğrenci ve velilere iletiliyor. Yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda öğrenciler gerekli belgeleri okul idaresine elden teslim ediliyor ve Çelebi sistemine yükleniyor.
Çelebi Programı büyük bir enerji ve heyecanla 2024-2025 eğitim öğretim döneminde de yeni öğrencilerini bekliyor …
2024 Designed By Vakıf Global